Tuesday, 21 September 2010

Keluhan Kepada PROTON...National Car??



Kalau aku ada peluang berjumpa dengan CEO Proton, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir atau Pengerusi Proton, Datuk Mohd Nadzmi Salleh ingin sekali aku cakap dengan dia, korang nie pasal perkembangan proton lah, international market lah tapi ada satu benda kecik yang korang sampai Proton fail nak improve. Apa lagi kalau “power window”.


Proton Waja aku yang berumur 4 tahun ++ tu ada empat tingkap tapi 3 daripadanya dah tak boleh turun tingkapnya bukan pasal apa karang turun dah tidak boleh untuk dinaiikkan. Aku pernah tukar sekali motor power window sebelah pemandu selepas setahun lebih digunakan. Apa proton nie tak pernah study ke rungutan pembeli…

Sekiranya ada dalam kepala hotak mereka yang nak beli kereta proton sebab nak murah, aku rasa kena fikirkan semula sebab total cost of ownership proton waja aku lebih mahal mungkin dari Toyota Vios mahupun Honda City.



Apapun aku boleh cakap cukuplah sekali jek aku beli waja nie berjenama proton, serik dah…mungkin kereta keluaran perodua boleh difikir-fikirkan…


Monday, 13 September 2010

Menteri Besar Kelantan Mahsyur Sultan Baru Kelantan

Nampaknya apa yang digosipkan kebelakangan ini menjadi kenyataan. YTM Tengku Muhammad Faris Petra hari ini di Mahsyurkan sebagai Al Sultan Kelantan yang baru sepertimana pemahsyuran yang diumukan olrh Menteri Besar Kelantan.

Aku harap kemelut diraja Kelantan, sekiranya ada dapat diselesaikan seberapa segera, tak elok rakyat gossip banyak sangat.

Sunday, 12 September 2010

Bolehkah Selepas Pembedahan Caesarean Memakai Bengkung




Jawapan paling tepat sebenarnya, WAJIB pakai. Aku bukanlah pandai sangat hal-hal berkaitan penjagaan selepas bersalin apatah lagi, Alia bersalin dengan kaedah caesarean. Emak dan mertua aku pernah cakap dengan aku dan Alia; “ kalau dah bedah tak bolehlah pakai bengkung” so benda ini memang dah melekat dalam kotak pemikiran aku.


Sepatutnya sebagai seorang anak yang telah dihantar belajar tinggi-tinggi (tinggi lah kira sampai degree kan) aku buatlah research sendiri tanya aje kat Mr. Google sure boleh dapat jawapan. Pada hari kedua selepas Alia menjalani caesarean, Pn Rokiah (pembantu penasihat penyusuan bayi) melawat Alia untuk membantu mengajar Alia cara-cara penyusuan bayi.  Maklumlah selepas caesarean, Alia tidak mampu untuk menyusukan bayi sambil duduk seperti orang beranak normal.  Beliau juga berkongsi tentang bengkung moden dan meminta aku buka website bengkung moden kerana kebutulan aku sedang melayari internet ketika dia datang.

Baru aku sedar rupanya boleh juga pakai bengkung (abdominal binder) malah adalah lebih baik sekiranya selpas 24 jam menjalani caesarean nie pakai abdominal binder kerana:

1.      Sokongan kepada perut lepas bersalin agar boleh berdiri dengan lurus dan mudah bergerak. Juga untuk mengelakkan dari berasa sakit setiap kali terbatuk atau terbersin.
2.      Melindungi bahagian yang dibedah terutama sewaktu menyusukan bayi di posisi duduk. Bengkung ini bertindak sebagai pelapik dan pelindung tempat pembedahan. Ciri rekaannya juga membantu menggalakkan pengaliran darah, mengecutkan peranakan, mengempiskan perut dan mempercepatkan proses penyembuhan luka.
3.      Bentuk V Bengkung Moden yang direka untuk keselesaan pemakai. Bahagian bawahnya yang lebih lebar dari bahagian atas untuk memastikan bengkung kejap dibadan, tidak menggelunsur, tidak bergulung, berlipat atau bergerak seperti kebanyakan bengkung yang ada dipasaran. 
4.      Reka bentuk V bengkung juga adalah sebagai bantuan kepada tulang belakang buat ibu-ibu yg baru lepas bersalin. Ia juga berkesan untuk menghilangkan sakit belakang yang dialami sewaktu mengandung dan proses kelahiran. 

Sebenarnya Pn Rokiah ini ada jual abdominal binder jenama Dale yang beliau perolehi daripada pembekal barang kesihatan, jenama ini boleh juga didapati daripada Mother Care dan online. Kami deberitahu dia telah memperkenalkan benda ini 3 tahun yang lepas kepada pesakit di Pantai Hospital Kuala Lumpur semenjak 3 tahun yang lepas selepas dia sendiri didedahkan dengan abdominal binder oleh cousin dia di Singapore.




Dale Abdominal Binder 


Aku share kat sini sebab aku tahu ada di kalangan rakan-rakan aku yang isterinya sedang mengandung atau dia sendiri yang mengandung so kalau ditakdirkan bersalin secara caesarean bolehlah mencuba abdominal binder ini.  Feedback Alia sendiri, apabila pakai, untuk bangun dan duduk tidak terasa sakit dibandingkan tidak memakainya. Kalau nak batuk tu tidak perlulah tahan nafas dahulu..

Macam nie pakai dia

Saturday, 11 September 2010

Kenapa Cesarean Section (C-Section) Op.

Bukan pilihan kami untuk buat caesarean section operation (C-Section).. Menurut pandangan pakar Obstetrician & Gynaecologist (OBGYN) Dato’ Dr. Hamid Arshat  anak di dalam kandungan Alia masih di dalam keadaan transverse lie semasa pemeriksaan terakhir pada 27 August 2010 oleh itu Dr Hamid cadangkann buat caesarean section (juga dikenali sebagai C Section). Tarikh 2 September 2010 dicadangkan oleh Dr Hamid Arhat dimana ianya seminggu sebelum due date Alia.


Tiga minggu sebelum pemeriksaan terakhir itu apabila buat pemeriksaan dengan Dr Hamid, beliau inform kami yang baby melintang sebab kepala baby berada di sebelah kanan perut Alia. Kami decided untuk balik ke Melaka berjumpa dengan bidan kampong, not really kampong sebab nenek Zainab sebelum bersara adalah bidan terlatih Kementerian Kesihatan Malaysia  dan sentiasa membawa surat tauliah bersama apabila berjumpa pesakit.  Harapan kami dengan mengurut baby akan berpusing normal. Ada track record dalam family Alia apabila kakaknya hendak melahirkan anak yang ke tiga, baby breech so jumpa nenek Zainab, Alhamdulillah sekali diurut  selepas beberapa hari diurut dia bersalin normal. Minggu pertama kami balik nenek zainab pesan kalau boleh datang lagi minggu berikutnya, untuk yang terbaik kami pilih untuk balik sekali lagi untuk di urut so in total 2 kali. At least aku dah puaskan hatiku yang kami dah berusaha untuk “dia” dilahirkan secara normal.


Pertemuaan terakhir dengan Dr Hamid dan apabila dibuat scan, nampaknya tiada perubahan, mungkin sudah suratan Alia akan menjalani cesarean section untuk melahirkan nak kami. Sementara menunggu tarikh 2 September 2010,  Alia diberi MC seminggu untuk prepare physical dan mental.  

Cesarean Section (C-Section) Operation (sekadar hiasan) 
Aku sangat bertuah kerana Dr Hamid Arshat membenarkan aku berada di sisi Alia dan membenarkan aku merakam saat-saat baby mahu dikeluarkan….ada sedikit kelucuan apabila aku tidak menekan button camera sehingglah baby separuh keluar dan di tegur oleh Dr Hamid. Perasaan aku keika itu cukup sebak apabila mendengar jeritannya yang pertama….Aku kira aku bertuah kerana aku dapat tahu ada jugak Dr yang tidak membenarkan kita merakamkan gambar…hanya boleh merakamkan di kotak fikiran..Alhamdulillah semuanya selamat.

Friday, 10 September 2010

Eid Mubarak 1431H


Di hari raya Aidilfitri ini aku ingin mengucapkan kepada semua yang mengenali dan mengunjungi blog (ada ke yang mengunjungi blog ini aku tidak kenal perasan lak aku ni) SALAM ’EIDUL FITRI DAN UCAPAN DOA “TAQOBBALALLAHU MINNA WA MINKUM” (Semoga Allah Taala menerima amalan kita semua). Semoga dipanjang umur, dikurnia kesihatan dan dimurahkan rezeki.


Aminnnnnnnnnn….

Daripada:
Mohd Syaifullah B Mohd Azali
Alia Bt Ibrahim
Muhammad Azizi Syalia B Mohd Syaifullah

Wednesday, 8 September 2010

PERISYTIHARAN AIDILFITRI 1431 HIJRAH/2010 MASEHI



Malaysia insyaAllah akan menyambut Aidilfitri pada hari Jumaat seperti pengumuman di bawah yang diambil dari web Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia seperti di sini. Apa perasaan aku gembira untuk menyambut Syawal atau sedih kerana akan meninggalkan Ramadhan

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PERISYTIHARAN OLEH PENYIMPAN MOHOR BESAR RAJA-RAJA MALAYSIA BERKENAAN DENGAN HARI RAYA PUASA 1431 HIJRAH/2010 MASEHI



“Bagi menyempurnakan titah perintah
Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong,
setelah diperkenankan oleh Duli-Duli
Yang Maha Mulia Raja-Raja, maka adalah
dengan ini saya mengisytiharkan bahawa
tarikh Hari Raya Puasa bagi negeri-negeri
seluruh Malaysia telah ditetapkan
pada hari
Jumaat, 10 hb. September 2010.”




Doa aku pula, Ya Allah ketemukanlah aku dengan Ramadhan yang akan datang…

Monday, 6 September 2010

BB boy had arrived

Alhamdulillah syukur kepada Allah s.w.t kerana Alia selamat melahirkan anak lelaki kami dengan selamatnya di Hospital Pantai Kuala Lumpur (HPKL). Tepat jam 4.47 petang tanggal 2 September 2010. Anak kami seberat 3.46 kg disambut oleh Dr Hamid Arshat. Oleh kerana Dr Hamid yang sambut sebab itu aku bersetuju sahaja Alia nak bersalin di HPKL sebab kalau ikut aku sure aku nak anak aku beranak di Prince Court Medical Centre (PCMC). Lain-lain nanti cerita ok… 

Sunday, 5 September 2010

Kenangan Ambang Aidilfitri

TEMPEYEK dan BATANG BURUK adalah dua jenis kuih yang pasti menginbau kenangan lama apabila tiba hari raya aidilfitri buat aku. Bukan kerana aku menggemari kuih2 tersebut tetapi dua jenis kuih inilah yang emak aku buat untuk jualan apabila tiba musim perayaan ini.

Tempeyek sekadar hiasan
Batang Buruk sekadar hiasan

Ketika itu bapaku seorang tentera laut (kategori lain-lain pangkat), tidak seperti sekarang dahulu gajinya kecil sahaja. Apabila tiba musim raya aidilfitri, emak akan mengambil tempahan dua jenis kuih ini untuk menambah-nambah orang kata maklumlah, anak-anak mahukan baju raya, dan nak pulang ke kampong juga memerlukan belanja yang besar.
Sebagai anak sulung tugas aku untuk membantu emak ialah sekiranya emak buat BATANG BURUK maka aku tukang putar mesin mencanai doh (sebenarnya mesin untuk membuat mee kuning tu tapi ada satu ruang untuk mencanai tepung mengikut ketebatan yang kita mahukan kalau tak silap aku ada 5 ketebalan yang boleh dipilih. Kalau emak buat TEMPEYEK maka aku akan menyusun di atas dulang untuk toskan minyak dan sejukkan TEMPEYEK sebelum disimpan sementara didalam tin. TEMPEYEK emak aku special sebab sure ada at least 10 biji kacang dan 2 ikan bilis. Selain itu ada jugak TEMPEYEK kacang hijau & kacang dal.
Manual
Pembukusan menggunakan plastic tebal dan seal menggunakan api lilin..untuk BATANG BURUK satu plastic ada 50 batang manakala untuk TEMPEYEK biasanya emak akan bungkus 25 keping satu plastic.
Sekarang emak aku masih membuat TEMPEYEK sahaja apabila menjelang hari raya, walaupun kami semua sudah lepas semuanya. Pernah aku menegah memandangkan tahap kesihatannya, tapi dia ada banyak alas an untuk masih membuat TEMPEYEK. Mungkin aku masih belum “berkemampuan” untuk menaggung ibubapaku seperti mana mereka mampu menjagaku sejak dari kecik.

“Ya Allah kasihanilah kedua ibu bapaku seperti mana mereka mengasihiku sejak dari kecil”

Thursday, 2 September 2010

Bank Negara Malaysia lulus 4 lesen baru Takaful

Bank Negara Malaysia meluluskan 4 lesen Takaful baru kepada 4 JV companies. Bank Negara memberikan alasan setelah meluluskan dua pada 27 April tahun lepas menunjukkan pertumbuhan yang amat pesat dalam industri insuran takaful.

JV ini melibatkan beberapa bank dan syarikat insuran / bank tempatan menubuhkan syarikat usahasaman (JV) dengan partner dari Negara luar

Perkembangan ini aku harap adalah kerana semakin ramai umat Islam semakin sedar kepentingan insuran (walaupun insuran nyawa) kerana kita bukan mahu menggantikan nyawa kita tapi kita memberi hak kepada waris kita untuk at least hak untuk merasai hidup yang sama ketika kita tiada. Mahukan insuran yang mematuhi syariat Islam, alhamdulillah di Malaysia ada Takaful, terserah kepada kita memilih takaful yang disediakan syarikat mana.

source : Business Times online
p/s: Alia admitted to Pantai Hospital this morning fro caesarean operation (yes many ask me why have to caesarean, will answer u later). Please pray for Alia and the baby…tq.   

Tuesday, 31 August 2010

Birthday my beloved wife, Alia



Hari ini 31 August 2010 merupakan Merdeka Day yang ke 53 untuk negaraku. Semua orang bercuti kerana hari kelepasan am. Aku nak wish Happy Birthday to my beloved wife, Alia Ibrahim



    Tadi Aku sendiri dah nyanyi untuk Alia…

    Friday, 27 August 2010

    Tazkirah pagi Jumaat di office

    Hari ini merupakan hari cuti umum buat mereka yang bekerja di negeri yang mengambil Nuzul Quran sebagai cuti umum. Bagi aku yang bekerja di Kulala Lumpur ni sorrylah yek. Tidak mengapalah dah pilihan sendiri bekerja di Kuala Lumpur kan redha je lah.

    Office aku memang setiap Jumaat pagi akan ada majlis Tazkirah. Untuk orang macam aku ni memang bagus jugaklah sebab nak sedarkan diri, nak pergi majlis ilmu jarang-jarang. Program ini kadangkala menjemput penceramah luar atau dilakukan sendiri oleh staff. Oleh kerana Ramadan sekarang nie makanya memang setiap minggu jemput penceramah dari luar, alamak aku lupa lak nama ustaz nie tapi dia dari Terengganu. Hebat dia sanggup travel jauh2 untuk berkongsi ilmu dengan kami. Perjuangan dia untuk Islam pastinya.
    Antara yang dia kongsi hari ini
                 i.            Kita di Malaysia tidak meraikan kedatang Ramadan padahal ini adalah bulan terbaik untuk membetulkan diri jadi sepatutnya kita  menyambut/meraikan/gembira dengan kedatangan Ramadan dan bukan menganggap Ramadan sebagai pintu untuk Aidilfitri.
               ii.            Menurut pakar ekonomi masa terbaik utuk invest dalam saham ialah ketika harga saham rendah jadi masa tu kita beli banyak-banyak. Ketika Ramadan pahala menjadi sangat murah maksudnya buat satu kebaikan pahalanya berganda compare dengan bulan biasa jadi sepatutnya sekaranglah masa untuk buat kebaikan dengan sebanyak-banyaknya semoga kita bolehmengumpul lebih banyak pahala.
             iii.            Ramadan Karim, ucapan orang Arab (kira untuk wish bila jumpa orang dan sememangnya orang Arab ni memang suka meraikan rakan apabila berbual). Karim itu maksudnya rahmat yg melimpah ruah dan uztaz itu mengambil contoh pokok anggur, dahannya kecil tapi buahnya banyak bukan macam pokok cermai dahannya besar buahnya satu2 masam pulaktu.
             iv.            Dalam hidup ini kita bersahabat rapat dengan 3 perkara iaitu pertama Allah maka cara bersahabat dengan Allah ialah menurut segala perintahnya, kedua bersahabat dengan manusia lain dan cara bersahabat ialah saling menugur/mengingati. Terakhir kita memang bersahabat dengan nafsu. Untuk nafsu ada dua cara untuk bersahabat itu menurutnya dengan cara yang dihalalkan/diizinkan Allah dan cara kedua dera dia. Contoh nafsu sex, untuk menurutnya kita hendahlah mendapatkan isteri yang sah dan cara unttuk mendera pula ialah dengan berpuasa.
               v.            Paling best pasal syaitan, kalau ada satu sifat syaitan yg kita patut contohi ialah sikap tidak berputus asa pada syaitan. Tugan syaitan ialah menyesatkan kita maka dengan tanpa berputus asa syaitan akan terus cuba untuk menyesatkan kita. Sikap berputus asa itu baik untuk kita contohi.


    Alamak yang lain dah lupa, apapun aku seronok dan teruja dengan tazkirah hari ini.

    Wednesday, 25 August 2010

    'Duit raya' RM500 untuk kakitangan awam, pesara



    Datuk Seri Najib Razak petang tadi mengumumkan bayaran Bantuak Khas Kewangan sebanyak RM500.00 kepada kakitangan kerajaan sehingga Gred 52 (JUSA tak dapat nampaknya - dah gaji besarkan)  Tidak ketinggalan pesara kerajaan.

    Mesti semua yang mengetahui berita ini dan tergolong dalam lingkungan yang "terpilih" sudah mencongak nak beli apa dengan duit tersebut.  Bapa dan ayah mertuaku antara pensioner yang akan menikmati "duit raya" ini...wah leh kasi cucu baru duit raya lebih sikitkan.

    Alia pulak kata duit tu kalau dia entitle untuk dapat dia nak simpan....bekalan buat akikah bb..mungkin dia kata dia tak dapat penuh sebab dia baru join kerajaan...mari kita cuba kira...emm katakan mereka yang bekerja dari January sampai August ada lapan bulan so entitle RM500.00 so Alia yang join April patutnya boleh dapat separuh dari jumlah tersebut

    Aku pulak ?? entah...pelik sikit tahun nie sebab gossip tak bertiup payah sungguh biasa awal2 dah tau...tak apalah kalau sudah rezeki pasti ada kalau Allah izinkan pasti dapatkan...

    Tuesday, 24 August 2010

    Confirm 2 September 2010








    Dr Hamid Arshat kata seminggu sebelum due date untuk buat caesarean operation…so tarikh 2 September 2010 telah dipersetujui. InsyaAllah Alia akan masuk Pantai Hospital pada jam 10 pagi untuk membolehkan caesarean dilakukan pada jam 3.30 ptg.

    Dr pesan makan berat pagi tu sebab last makan 6 jam sebelum pembedahan dan next makan sure esoknya sebab operation sebelah petangkan.

    Tadi dapat sms dari ING, Guarantee Letter Alia telah di fax ke Hospital Pantai Bangsar..sementara ini Alia dapat MC untuk merehatkan mental mungkin…fizikalnya…baju belum kemas masuk beg…baju Alia yang banyak nak kena bawak sebab bb sepanjang di Hospital Pantai akan gunakan pakaian hospital masa nak keluar jek bb pakai pakaian sendiri…

    3 September aku ada presentation pulak pagi so kena masuk opis kejap pagi nampaknya…

    Friday, 20 August 2010

    Pemeriksaan Alia di Klinik Dr Hamid Arshat





    Hari ni ada temujanji dengan Dr Hamid Arshat di Kliniknya di Bukit Damansara. Kami keluar agak lewat hari ni gara-gara Alia banyak sungguh urusan di dalam bilik air di awal pagi. Keluar dari rumah jam 6.45 pagi. Hari ini sure semua jalan ke arah Klinik Dr Hamid Arshat  jem...

    Perancangan perjalanan seperti berikut:
    1.     Dari Taman Pelangi Semenyih ke Putrajaya melalui Silk Hiway,
    2.     amik MEX exit Kuchai turun kat Tmn Desa...masuk Lebuhraya Hubungan Timur Barat / Salak, cam biasa sesak tapi moving..terus masuk Federal Hiway
    3.     kat angkasapuri tu terus himpit kiri untuk masuk ke  kerinchi link...
    4.     Keluar kearah Intan, himpit kiri di Bukit Kiara Equestrian untuk masuk ke Persiaran Bukit Kiara.
    5.     Sampai di simpang empat traffic light Jln Beringin terus jek...
    6.     Masuk ke Jln Setia Murni...nampak pondok polis sebelah kiri sebelah kanan pula ada deretan rumah kedai, Klinik Dr Hamid Arshat di atas kedai makan mamak..signboard pun dah baru warna sama cam dulu biru.

    Kami sampai agak awal lebih kurang kul 8.00 pagi..since hari nie puasa mudah gila nak dapat parking kalau tdak penuhlah situ sebab orang park nak bersarapan..kalau tak ada choice ada 2 tempat parking iaitu di belakang deretan rumah kedai itu atau boleh parking kat bawah bangunan CIMB.

    Alia dapat giliran pertama, macam biasa kena test air kencing, amik blood pressure dan weight..emmm compare 2 minggu lepas, Alia masih sempat naik sekilo...

    Jumpa Dr Hamid Arshat, emmm nampaknya bila scan kepala bb masih tidak ke bawah. Dr not breech tp aku rasa kepala dia kea rah kanan dan kakinya di kiri macam melintang..apapun confirm caesarean delivery jawabnya. Seminggu sebelum due Dr kata, so Dr pilih 2 September 2010. Aku memang pernah berlawak dengan Dr nak anak aku deliver sama date birthday Alia (anak merdeka) since cuti umum, hospital pantai tidak membenarkan penempahan  labour room so adalah Dr ajarkan cara-cara untuk mencapai hajat bersalin pada hari merdeka...


    Emmm kena bincang-bincang....apapun doakan bb dan Alia selamat...Aminnnnn.
      

    Tuesday, 10 August 2010

    1 Ramadan 1431 Hijriah






    Ada empat kawasan yang telah di kenal pasti untuk melihat anak bulan seperti berikut:

    Kawasan/tempat pertama:
    Pontian Kecil di Johor; Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu (Melaka); Teluk Kemang (Negeri Sembilan); Bukit Melawati (Selangor); Pulau Angsa (Selangor); Bukit Jugra (Selangor), Pantai Pasir Panjang (Perak); Pantai Aceh (Pulau Pinang); Kampung Pulau Sayak (Kedah); Pemandangan Indah, Pulau Langkawi (Kedah); Menara Alor Setar (Kedah).

    Kawasan/tempat kedua :

    Bukit Besar, Kuala Terengganu (Terengganu); Bukit Kemuning (Terengganu); Pulau Perhentian (Terengganu); Balai Cerap KUSZA, Bukit Peraksi, Pasir Puteh (Kelantan); Bukit Kampong Tembeling, Kuala Krai (Kelantan); Menara Bangunan SEDC, Kota Bharu (Kelantan).

    Kawasan/tempat ketiga :

    Tanjong Lubang, Miri (Sarawak); Teluk Bandung, Kuching (Sarawak), Tanjung Batu, Bintulu (Sarawak); Balai Cerap Al-Biruni, Putatan, Sabah; Bukit Tanjong Batu, Nenasi (Pahang); Gunung Berincang, Cameron Highlands (Pahang); Bukit Pelindong, Kuantan (Pahang).

    Kawasan/tempat keempat :

    Menara Universiti Malaysia Sabah (Labuan); Menara Kuala Lumpur(Kuala Lumpur); Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, dan Kuala Sungai Baru, Simpang Empat (Perlis).

    Sumber: www.ishakhasimi.com




    Dah Nampak nie...


    Malam tadi Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia, YM Engku Tan Sri Dato Sri Ibrahim bin Engku Ngah  telah mengumumkan tarikh 1 Ramadhan 1431 Hijrah adalah bersamaan dengan 11 August 2010.






    Saya dengan ini memohon maaf kepada semua, halalkan makan dan minum saya. Selamat berpuasa kepada semua.

    Sunday, 8 August 2010

    Steramyx



    Kat rumah nie pakai Streamyx..last 2 week seminggu aku cuba nak connect tapi haram tak boleh...geram jugak lah aku nie...Ahad lepas aku call 100 dari phone rumah. Bercakap dengan bahagian technical..adalah macam-macam dia suruh aku buat dengan "ping" lah macam-macam sehingga lah reset port. Ok lepas reset port (set DNS server no ) dan off modem lebih kurang 15 saat, on balik ok alhamdulillah.

    Agak malang bila aku balik keje hari Rabu, on computer dan on modem adus...again...lampu link haram tak berhenti blink...akhhhhhh jadah sungguh....call lagi sekali 100 sekali ni lelaki yang pick up, senang jek mamat tu ok salin no report ni, nanti ada orang datang repair ....emmmmmmmmmmm


    Khamis tu aku hantar Alia ke Klinik Dr Hamid Arshad, lepas tu kena hantar dia ke rumah Azira kat Taman Melawati...BB aku berbunyi...lah...technician TM call katanya ada depan rumah tapi tak ada orang kat rumah...sure lah tak ada dah semua orang kena kerja cari makan bang...ok dia kata  ada tinggal kan kad dan boleh call service center untuk buat appointment supaya ada technician datang hari Ahad..ok..

    Ehhh kejap lagi service centre call tanya nak buat appointment wah...tang nie cam baguslak...ok set hari Ahad before 12 noon katanya.


    Tadi lebih kurang jam 10 pagi ada orang call telephone rumah, katanya oktak line streamyx.. sabolah aku on computer dulu mana nak tahu....lepas on computer ternyata ok...aku pun cakap apa ceirta nie selalu jek masalah macam nie...technician tu cuma cakap...oooo kami reset port je nie...emm cam tu jek ke simple nya nak repair.....adulahhhhh...kalau setakat nak reset tu ko reset je lah...pastu tu smslah aku suruh check...tak payah tunggu aku ada rumah pun boleh buat..

    BlackBerry Messenger










    Heboh diperkatakan tentang larangan penggunaan BlackBerry. Terbaru kerajan Arab Saudi juga mula mengambil langkah memantau penggunaan BlackBerry dan membatalkan untuk melarang penggunaan BlackBerry seletah Research In Motion (RIM),  pengeluar BlackBerry bersetuju meletakkan server BlackBerry di Arab Saudi dari Canada yelah RIM kan company Canada..
    BlackBerry Messenger (BBM)..kebanyakan negara khuatir pengguna boleh menggunakan service ini untuk tujuan jenayah… Menurut ceritanya kerajaan UAE menahan pengguna BBM apabila cuba merancang untuk mengadakan perhimpunan membantah kenaikan harga minyak (katanya harga termahal di benua Arab)…mereka menahan Badr Ali Saiwad Al Dhohori dan Saud.
    Oh ye server nie sebenarnya untuk
    Apahal kerana BBM aku kena buang Blackberry aku kot...tapi BBM memang best sebab membenarkan pengguna Blackberry chatting seluruh dunia dengan pengguna Blackberry yang lain secara percuma.

    BlackBerry









    Pengguna BlackBerry Malaysia harus menunggu sehigga esok untuk mengetahui nasib sama ada BlackBerry dibenarkan diguna atau melaksanakan larangan. Menunggu pengumuman Suruhanjaya Komunikasi dan Teknologi Maklumat (CITC) esok…adus…

    Sunday, 1 August 2010

    Shopping for Baby
















    Dua minggu aku dihabiskan dengan mencari pakaian bb..komen aku

    1.      Boleh tahan mahal sebenarnya walaupun di beli di JUSCO ketika SALE kalau dibandingakan dengan MOTHER CARE. Beza cuma di MOTHER CARE jual secara borong (mungkin 3 in 1 or 2 in 1 so harga terus nampak RM100 lebih). So tak kisah beli di mana kena bijak menilai.
    2.      Saiz baju new bone dengan size 12 (0 - 6 bulan) berbeza dalam 1 inch. Tak kisah beli size 12 cuma aku beli jugak yg new bond yelah kesianlah bb asyik pakai baju lebih besar dari saiz badan dia.
    3.      Sepasang baju senang senang berharga hampir RM50 dan kita akan amik banyak sebab kita hanya tengok harga pada baju (katakan RM30) atau seluar ( katakan RM20) sahaja padahal sebenarnya kita kena jumlah kan so total sehelai RM50.

    Walau apapun aku sangat teruja dengan pengalaman membeli pakaian bb...seronok sungguh ..

    p/s: baru separuh list jek beli...pehhh banyak lagi..

    Monday, 19 July 2010

    Buasir @ hemorrhoid





    Hari nie aku tak kerja, pagi tadi lepas hantar Alia ke office dia aku memecut ke MEX, bukan pasal apa...perut aku meragam....
    Nampak hentian terus masuk nak melepaskan hajat...elok aku parking Alia call cakap ada spot blood..emmm ok taka pa kejap lagi aku patah balik bawak dia ke klinik...yg penting nak lepas hajat dulu.
    Sambil melepas hajat aku sms boss aku request EL...ok jawabnya..pendek tapi cukup untuk aku...usai...terus aku memecut untuk mencari jalan nak U-turn...wah terdekat di Bukit Jalil.
    Sampai di office Alia, alamak banyak sangat klinik nak kena pilih yang mana satu.. oleh kerana daripada penjelasan Alia kami tahu blood tu kerana buasir (hemorrhoid). Satu muka surat Alia print list klinik yang accept ING...emm sebab kami dah biasa dulu dengan Dr Marisa so kami pilih Klinik Dr Marisa dan Rakan-Rakan (sebab kami dulu duduk di Cyberjaya dan terima rawatan di Klinik Dr Marisa di Dengkil). Klinik di Putrajaya terletak di Presint 3, sebelah CIMB belakang Maybank, Lot 10.
    Dr yang merawat Alia bagi dia MC 1 hari, nak balik Semenyih ikut notis TNB tiada bekalan elektrik sehingga jam 4 ptg so kami balik Tmn Desa.

    Tuesday, 13 July 2010

    Tol Sesak di Lebuhraya MEX (Maju Expressway)


    Setiap hari aku memandu selepas menghantar Alia di Putrajaya, ke Kuala Lumpur menggunakanLebuhraya MEX (Maju Expressway). Setiap hari jugak apabila sampai di Tol Salak Selatan aku jadi bengang....sebabnya aku ada SMART TAG tapi beratur lebih panjang daripada mereka yang menggunakan kad Touch & Go jek sebabnya mereka ada 3 lane manakala SMART TAG cuma ada selorong.


    Gambo Tol Salak Selatan sekadar hiasan
    Cadangan aku:
    Adakan 2 lorong untuk SMART TAG dan 2 lorong TOUCH & GO...sebab walaupun lorong SMART TAG tapi masih ada panel utk kad touch & go so mereka yg ada kad touch & go still boleh guna lane SMART TAG.